HTML

Lékóék Brüsszelben

2010. január 1-étől családommal másfél évig Brüsszelben fogunk lakni. Ez idő alatt ebben a blogban szeretném a családot, a barátokat és az ismerősöket tájékoztatni heti rendszerességgel a velünk történő eseményekről.

Friss topikok

Linkblog

Villámlátogatás Burgundiában

2010.03.19. 13:22 lz16

Ahhoz, hogy eljussunk az Alpokba hosszú utat tettünk meg autóval, átvágtunk a fél Belgiumon, Luxemburgon, Lotharingián, Burgundián, Jurán, érintettük Svájcot is. Útközben rövid városnézést tartottunk Nancy városában, amely a lotaringiai hercegek székhelye volt. A város büszkesége a barokk stílusú Stanislas tér, melyet a száműzetésében Nancyban letelepülő Leszczynski Szaniszló lengyel király (azért jött ide, mert XV. Lajos apósa volt) fényűzésének köszönhetően gyönyörű paloták, szobrok, aranyszínű kovácsoltvas kerítések díszítenek. Nagyon élveztük a városnézést és sajnáltuk, hogy sok érdekes hely mellett csak elsuhanunk az autópályán, nem volt időnk megállni. El is határoztuk, hogy hazafelé megszállunk Dijonban és nézelődünk egy kicsit Burgundiában.

Így is tettünk. Dijon gyönyörű, jót sétáltunk a belvárosban, megnéztük a burgundiai nagyhercegek palotáját, melynek tornyába felkapaszkodva gyönyörű kilátás nyílt a városra. Azért volt különösen érdekes, hogy felülről láthassuk az épületeket, mert Franciaország erre a környékére jellemző a mintás tetőcserepek használata (mint a Mátyás-templom vagy bécsi Stephanskirche tetején), de itt nemcsak templomokat, hanem palotákat is díszítettek íly módon.
Másnap megnéztük Burgundia eldugott vidékén román, korai gótikus stílusban épült kolostort, Fontenay-t. Szerencsénk volt, mert éppen a délelőtti nyitva tartás utolsó pillanataiban érkeztünk, így a kolostor különböző épületeit egyedül nézhettük végig.
 
Ezt követően Auxerre-be mentünk, ahol a Yonne folyó partján, egy dombon már a rómaiak óta város állt. Megcsodáltuk a hatalmas gótikus katedrálist, a St- Germain kolostort, melynek altemploma még a Meroving időkben épült és sétálgattunk a favázas házak között az óváros szűk utcáin. Burgundia nagyon tetszett, biztos jövünk még ide kirándulni.
Zoli

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lekoekbrusszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr391852181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása