És íme, túl vagyunk az első olyan hétvégénken is, amikor nem mentünk kirándulni. Sajnos nagyon csúnya idő volt megint, és ráadásul Botond is elkezdett köhögni. Pedig már egy hete kinéztünk egy karnevált a Binche nevű vallon településen, ahol bohócnak öltözött emberek naranccsal dobálóznak...
A karneválozás elmaradt, helyette - míg kint dúlt a hóvihar - a jó meleg szobában lustálkodtunk, mindkét nap csatlakoztunk Boti délutáni alvásához.
Vasárnap este pedig moziba mentünk, stílszerűen megnéztük a Valentín nap című filmet.
Csütörtökön egyébként megfőztem az első menüt a belga szakácskönyvemből:
Csináltam megint kagylót, de ezúttal egy zelleres, kevésbé fokhagymás változatot, ami csak annyiban különbözik az előzőtől, hogy a vajon zellerászárat (egy jó csokornyit) is megpírítok.
Aztán készítettem egy hagymalevest aalsti módra. Ennek az a különlegessége, hogy viszonyleg kevés hagyma kell bele, de lássuk inkább a receptet, magát.
Hozzávalók:
4 közepes méretű hagyma, apró darabokra szeletelve
4 fokhagyma gerezd, összezúzva
1 közepes méretű krumpli, megfőzve, és összetörve
3 evőkanál cherry, vagy Calvados
1 liter alaplé, ami lehet zöldség, csirke, vagy marha is
kakukkfű
babérlevél
só
feketebors
petrezselyem összevágva
Gruyére sajt lereszelve ( ez egy svájci sajtféle, de igazából megteszi bármilyen reszelt sajt is)
cruton, vagy pirítós
Egy lábosban vajat melegítünk, melyen megpirítjuk a hagymát, ez körübelül tíz percig tart, addíg ameddig olyan "karamelles" színe nem lesz. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a tört krumplit, és a némi nemű alkoholunkat, így pároljuk még őket 3 percig. Felöntjük az alaplével, beledobjuk a fűszereket, és 35 percig főzzük, közepes lángon. Tálalás előtt megszórjuk a friss vágott petrezselyemmel, reszelt sajttal, és a crutonnal/ pirítóssal.
Elég finom lett, és ajánlom azoknak is, akinek valamiért nem bírja a gyomra a sok hagymát, mert ebben igazán nincs annyi, hogy megártson.
Panni