HTML

Lékóék Brüsszelben

2010. január 1-étől családommal másfél évig Brüsszelben fogunk lakni. Ez idő alatt ebben a blogban szeretném a családot, a barátokat és az ismerősöket tájékoztatni heti rendszerességgel a velünk történő eseményekről.

Friss topikok

Linkblog

Semmittevés

2010.02.15. 16:03 lz16

És íme, túl vagyunk az első olyan hétvégénken is, amikor nem mentünk kirándulni. Sajnos nagyon csúnya idő volt megint, és ráadásul Botond is elkezdett köhögni. Pedig már egy hete kinéztünk egy karnevált a Binche nevű vallon településen, ahol bohócnak öltözött emberek naranccsal dobálóznak...

A karneválozás elmaradt, helyette - míg kint dúlt a hóvihar - a jó meleg szobában lustálkodtunk, mindkét nap csatlakoztunk Boti délutáni alvásához.

Vasárnap este pedig moziba mentünk, stílszerűen megnéztük a Valentín nap című filmet.

 

Csütörtökön egyébként megfőztem az első menüt a belga szakácskönyvemből:

 

Csináltam megint kagylót, de ezúttal egy zelleres, kevésbé fokhagymás változatot, ami csak annyiban különbözik az előzőtől, hogy a vajon zellerászárat (egy jó csokornyit) is megpírítok.

Aztán készítettem egy hagymalevest aalsti módra. Ennek az a különlegessége, hogy viszonyleg kevés hagyma kell bele, de lássuk inkább a receptet, magát.

Hozzávalók:

 

4 közepes méretű hagyma, apró darabokra szeletelve

4 fokhagyma gerezd, összezúzva

1 közepes méretű krumpli, megfőzve, és összetörve

3 evőkanál cherry, vagy Calvados

1 liter alaplé, ami lehet zöldség, csirke, vagy marha is

kakukkfű

babérlevél

feketebors

petrezselyem összevágva

Gruyére sajt lereszelve ( ez egy svájci sajtféle, de igazából megteszi bármilyen reszelt sajt is)

cruton, vagy pirítós

 

Egy lábosban vajat melegítünk, melyen megpirítjuk a hagymát, ez körübelül tíz percig tart, addíg ameddig olyan "karamelles" színe nem lesz. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a tört krumplit, és a némi nemű alkoholunkat, így pároljuk még őket 3 percig. Felöntjük az alaplével, beledobjuk a fűszereket, és 35 percig főzzük, közepes lángon. Tálalás előtt megszórjuk a friss vágott petrezselyemmel, reszelt sajttal, és a crutonnal/ pirítóssal.

 

Elég finom lett, és ajánlom azoknak is, akinek valamiért nem bírja a gyomra a sok hagymát, mert ebben igazán nincs annyi, hogy megártson.

 

Panni

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lekoekbrusszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr41760527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása