HTML

Lékóék Brüsszelben

2010. január 1-étől családommal másfél évig Brüsszelben fogunk lakni. Ez idő alatt ebben a blogban szeretném a családot, a barátokat és az ismerősöket tájékoztatni heti rendszerességgel a velünk történő eseményekről.

Friss topikok

Linkblog

Friss élmények kagylóval

2010.01.28. 14:09 lz16

A hétvégét Budapesten töltöttük és hétfőn érkeztünk meg újra Brüsszelbe, egy szekérderéknyi játékkal, amit Boti a szülinapjára kapott. Otthon egyébként minden szuper volt, Boti összesen 6 tortát kapott, amiből egynek autó alakja volt. Nagyon jó volt újra otthon lenni. A zsúfolt programunk ellenére is belefért egy mozi, meg egy kis bulizás is.
Tehát hétfőn visszajöttünk. Aznap volt esedékes a francia kurzusra való beiratkozásom, amit dárga barátom, Tomi el is kezdett helyettem, úgy kb. 2 órás várakozással, mire megérkeztünk, nekem tényleg csak be kellett iratkozni...Ezúton is köszönöm neki:-)
Másnap érkeztek meg az első vendégeink, Zoli testvére Andris, és barátnője Enci. Vacsorára megetetettük őket főtt rákkal, és borsszószos csirkemellel, aztán este még benéztünk a városba megmutatni neki, hogy mi merre van. Tegnap, azaz szerdán egész nap várostnéztek, múzeumokban voltak, este pedig itthon kagylót főztem nekik. Meg is ragadnám az alkalmat, hogy megosszam az eddigi "kagylóélményeninket":
annak ellenére, hogy tipikus belga étel, a kagylót szinte kivétel nélkül Hollandiából hozzák. Rengeteg módon el lehet készíteni, én eddig  a tejszínes-fehérboros-petrezselymes verziót próbáltam ki, és nyugodtan mondhatom, hogy nagyon finom lett. Sokféle kagylót lehet kapni, de a feketekagyló az általános, én is ezt próbáltam ki.
 
Recept:
személyenként olyan 60-70 dkg kagylót számolnék szívem szerint, bár általában egy kilót írnak, de szerintem az sok
tehát:
2 kg kagyló
4dl tejszín
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
bors
szerecsendió
fehérbor
 5dkg vaj
 
Előveszünk egy méretes fazekat, amiben kényelmesen elférnek a kagylók. A vajon megpirítjuk a felvágott hagymát,fokhagymát, majd ha megpirult, hozzáadjuk a fűszereket, és a tejszínt is. MIután felforrt, hozzáöntünk 1,5 dl bort, és pár percig hagyjuk összefőni őket. Ilyenkor már nagyon finom illata van ennek a fehér levesnek is, pedig a java csak most jön. A kagylót alaposan megmossuk, és ami kinyílik mosás közben, azt kidobjuk. (Ami pedig a főzés után zárva marad, azt is dobjuk ki.)A megmosott kagylót a fazékba öntjük, és fedővel 6 percig főzzük. Utána perceken belül fogyasszuk el, a helyi szokásnak megfelelően sültkrumplival, és sörrel:-)
Jó étvágyat!
Panni

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lekoekbrusszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr301709065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása