HTML

Lékóék Brüsszelben

2010. január 1-étől családommal másfél évig Brüsszelben fogunk lakni. Ez idő alatt ebben a blogban szeretném a családot, a barátokat és az ismerősöket tájékoztatni heti rendszerességgel a velünk történő eseményekről.

Friss topikok

Linkblog

Liége és piacozás

2010.02.26. 14:52 lz16

 

Ismét eltelt egy hét, és örömmel konstatálom, hogy kezd egyre melegebb lenni, és van a héten legalább egy olyan nap, amikor látni az eget:-) Szóval haladunk előre. Boti a héten kicsit betegeskedett, ezért hétköznap nem sok mindent csináltunk a szabadban. Itthon bezzeg...gyurma, zsírkréta, Halász Judit..stb
A hétvégén folytattuk a kirándulásokat. Szombaton Liége-ben jártunk. Nagy múltú, hangulatos város, ahol egész sok látnivaló van. A Meroving-korban alapították és a középkorban önálló állam volt, a liége-i hercegprímás irányítása alatt. Ennek köszönhetően a látványosságok is főleg templomok (van több román, gótikus és barokk stílusú is), illetve a hercegprímás hatalmas palotája. Valószínűleg kevés turista tátogathat ide, mert a katedrális gyönyörű arany relikviákat őrző kincstárában nagyon megörültek, hogy magyarok vagyunk. Az első teremőr, akivel találkoztunk, végigkísért minket a múzeumon és minden kollegájának elmondta, hogy milyen távoli helyről jöttünk.
Vasárnap végre elmentünk a piacra. Igazából hetek óta készültem, de valahogy most lett rá alkalmunk. Ez a vásár csak vasárnaponként van, reggel 8 tól. Nagyon jó hely, tele van finomabbnál finomabb gyümölccsel, zöldséggel, különleges sajtokkal, finom sonkákkal. Úgy van, hogy külön van egy zöldséges rész, egy húsos kavalkád, néhány olasz és marokkkói pult, no meg persze a lim-lom részleg. Hatalmas alapterületen található, és ennek köszönhetően nincsen nagy tömeg. Végül mi szert tettünk egy láda avokádóra 3 euróért (kb.20 darab), és egy kis pármai sonkára:-)
A hétvégén csináltam igazi belga tatárbifszeteket, aminek a receptjét most megosztanám veletek, mert igazán különleges, és bár a magyar nekem jobban ízlik, érdemes egyszer kipróbálni!
Hozzávalók:
fél kiló marhabélszín/hátszín
3 ek dijoni mustár
2 ek ketchup
worchester szósz
tabasco szósz
3 szem mogyoróhagyma (ezt nálunk viszonylag ritkábban lehet megkapni, a sima vöröshagymát ajánlanám helyette)
friss petrezselyem
4-6 csemegeuborka
2 tojássárgája
bors
olivaolaj (természetesen más növényi olaj is megteszi)
Tálaláshoz:
pirítós, paradicsom, uborka, toast kenyér ízlés szerint
 
A tojássárgáját kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a mustárt, a ketchupot. A hagymákat, és a csemegeuborkát, és a petrezselyemzöldjét icipici darabokra aprítjuk, és ezeket is a tojáshoz adjuk. Ha ezzel megvagyunk jöhet a hús. Szépen, óvatosan a masszához keverjük, majd sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az olivaolajat, nagyon alaposan összegyurmázzuk, és azonnal ehetjük is. Ha hagyjuk egy pár órát érni, akkor még finomabb lesz (ez a másnap reggeli teszt volt nálunk). mi vajas pirítóssal ettük, és nagyon ízlett!
Panni

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lekoekbrusszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr851792383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása